Create Account
Duo ZhuTe/ Дует ЖуТе
Artist
Bulgaria
Influences: Balkan , East European
Genres: MODEREN FOLKLOR, folklor, bulgaria folklor song, folklor -MODEREN, folkor, bg folkolor, bulgaria folklor song trap remix
Personal Website   Buy artist music   Facebook Page   YouTube Page
IN THE CHARTS
 
14 times in the Global Top 40
TRACKS
4 times in the Global Top 40
3 times in the Global Top 40
3 times in the Global Top 40
BLOGS
 
Duo ZhuTe - ELBETICA Oлицетворение на българската сила са символите на културното наследство и eдин от тези символи е Елбетицата. Това е вид композиция, масово срещана в българското везмо.

Среща се в различни варианти, като примери за това са растителните и животински мотиви. Елбетицата най-лесно може да се разпознае чрез двата кръстосани кръста, разположени един върху друг. Има различни теории за символиката, вплетена в този символ. Най-общо казано е, че елбетицата символизира хармонията. Двата кръста условно изобразяват четирите основни и четирите допълнителни посоки на света (север, юг, запад, изток, северозапад, североизток, югозапад и югоизток), съединяващи се в един общ стабилен център, който ги държи в синхрон. По този начин се тълкува и идеята за кръговрата на природата – зима – север, лято – юг, пролет – изток, есен – запад. В различните начини на изработка на елбетицата около един среден образ се нареждат по четири глави, разделени с по четири растителни форми. В някои варианти на орнамента персонифицирането на сезоните се вижда много ясно. Така например, в наречената от нас шевица „Плодородие“, жълтите листа около горното лале представят идеята за сезона на жътвата, червените листа – идеята за междинните сезони, а сините, намиращи се отдолу, за зимата.

Елбетицата представлява "кръговрата на живота и съдбата" и се появява в Близкия изток, Анатолия и на Балканите още през неолита. Срещат се и в изкуството на Древен Китай, Древен Египет, Древна Индия, Япония.

Елбетицата е в основата на много български шевици и орнаменти, изобразявани по ръкавите и яките на дрехите, както и в най-долната част на женските поли. Това са местата, където са свършвали дрехите и се е вярвало, че там човек е най-уязвим. Затова за всички шевици и орнаменти се вярва, че притежават магична сила, която да закриля притежателя им от нечистите сили.

Животинските символи в Елбетицата се свързват със закрила, а растителните с връзката на човека с природата.

Така в наречената от нас шевица Плодовитост, избродирана върху мъжката тениска с якичка, фигурата Елбетица е съставена от взети части от цялостна везба на мъжка пазва, изградена от растителни орнаменти, обградени от зигзагообразен шевичен кант.

Елбетицата може да бъде открита и в конструкциите на старопрестолните столици Плиска и Преслав, както и в друга архитектура от тази и по-ранна епохи.

С течение на времето защитният характер на Елбетицата се преплита с естетичния и така тази везба се превръща в неизменна част от декорацията на българските народни носии от всички фолклорни региони.

Подобно е първоначалното предназначение и на накитите и по-специално на металните пафти на коланите от женската българска народна носия. Те са се носили като защита точно на местата от човешкото тяло, през които се е вярвало, че могат да проникнат нечисти сили и духове. Това са почти същите места, наричани чакри от източните народи, и през които според тях протича обменът между човешката и космическата енергия. more
Duo ZhuTe Българският дует „Жу Те“ стана световен шампион по фолклор.
Живка Миладинова и Теодора Катончева триумфираха на World folk 2021 в категория „Автентичен фолклор“. Родните хубавици бяха отличени за акапелното си изпълнение на песента „Ой, соколе“. 11-ото световно първенство по фолклор се проведе онлайн в Несебър и Поморие в последната седмица на август. „Жу Те“ получи право на участие, след като по-рано през лятото спечели и европейския шампионат, където блесна с песента „Айда сънце“.
„Тази награда за нас е голямо постижение, тя е плод на много труд. За нас това е знак, че сме добри в това, което правим. Българската народна музика е обичана в цял свят и това е поредното доказателство. Всеки, който има таланта да пее и иска да се развива с български фолклор, трябва да е готов да се бори, да се труди и да не се отказва“, споделиха изпълнителките пред „Телеграф“.
Живка и Теодора са дует от 2008 г., когато започват да изучават музикална педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Те са типични представителки на македонския край, родени съответно в Якоруда и Разлог. Момичетата печелят още редица фолклорни фестивали, като „Пирин пее“, „Копривщица“, международния конкурс „Пауталия“ в Кюстендил, първия онлайн международен великденски конкурс „Светлини и таланти“ и първия национален фестивал на изкуствата „На върха“ в Боровец. През тази година участваха за първи път на „Пирин фолк“, където останаха извън призовата тройка. Живка и Теодора признават, че се вдъхновяват от величията във фолклорната ни музика Гуна Иванова и Румяна Попова. Любопитното е, че когато не са на сцената, те отново са заедно в професията си. Двете са учителки в една и съща детска градина в София и сами дават пример на малчуганите в българските традиции и обичаи. more
PHOTOS
 
About: Duo ZhuTe / Дует Жу Те
About: Duo ZhuTe / Дует Жу Те
About: Duo ZhuTe / Дует Жу Те
About: Duo ZhuTe / Дует Жу Те
About: Duo ZhuTe / Дует Жу Те
About: Duo ZhuTe / Дует Жу Те